2013. április 19., péntek

Off to Berlin


Tegnap fél tíz körül érkeztem meg Mikiékhez, lepakoltam és már indultam is a Templehof reptéren álló új skateplazara.

Skatepark a bezárt reptéren

Igaz, hogy háromkor keltem, hogy kiérjek a 6.20-as járathoz, de fáradtságomat a lelkesedés és az izgalom semmissé tette, hiszen Flo Schneiderrel volt randevúm az egykori Templehof reptér helyén található parkban. Flo egy szessönre invitált, fotózás, videózás a nemrég megnyílt skateplazán.
A Templehof repülőteret 2008-ban zárták be. Még Hitler építtette, a légikikötő hatalmas épülete korának legnagyobb irodarendszere volt - kellett is a Führer grandiózus tervéhez, miszerint Berlinből 12 milliós világfővárost (welthaupstadt) akart csinálni Germania néven - majd ezt használták légifolyosóként, amikor a szovjetek 1948/49-ben blokád alá vették Nyugat-Berlint. Ide dobták le a mindennapi élethez nélkülözhetetlen dolgokat, a lakosság számára. A Templehof, hanem is a belvárosban, de mindenképp lakóövezetben van, így a város vezetése nemrég feloldozta a szolgálat alól. Helyén közparkot alakítanak ki, van itt kutyaiskola, kiskertek és számtalan más dolog, köztük egy nem mindennapi gördeszkapálya.


Nevezetes spotok másai a légihíd helyén

Adam Sello fotós gördeszkás (Flo Pushed című dokumentumfilmjének egyik alanya) jókor volt, jó helyen, jó előre gondolkodott és lecsapott az NDK sötétmultú Köztársasági palotájának bontása során, a (Palast der Republik) félretett párszáz tömb gránitra. Évekig tárolta egy Berlinhez közeli városka skateparkjában - a tizenötezer eurós szállítást például a Red Bull állta - és a megfelleő helyszínre várakozás közben nyolc(!) év alatt elintézte a papírokat.
Végül tavaly ősszel nekikezdtek az éíptésnek. Októberben és novemberben tették le az alapokat - a segédmunka zömét a deszkások végezték - majd idén márciusban megnyílt a hely.
A furcsa alakú placc Berlin több kultikus deszkáshelyét hivatott ábrázolni, a fent látható döntöttfal és a padka rajta a Kulturforum mása, az első képen látható egyenes és döntött padkák is mind megtalálhatók a városban. Magávalragandó hely, addig deszkáztam rajta, amíg annyira fáradt nem lettem, hogy úgy éreztem, mintha homokot szórtak volna a szemembe. Ma ismét itt keztdük a napot.
Gyönyörű történet, hogy a hitleri megalománia bizonyítáka, valamint egy hidegháborús nevezetesség helyén egy a diktatúra palotájának maradványaiból épül gördeszkapálya. Talán így, gördeszkakerekekkel tisztára lehet mosni a történelmet, vagyis annak egy-két darabját.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése