2013. január 24., csütörtök

Garnéla vs. garnéla

Vagyis főtt garnéla a nyers garnéla ellen. Az elmúlt egy hónapban szinte minden hétre jutott garnélazabálás, van amikor csak előfőzöttet kaptam, azzal kellett beérjük friss garnéla-farkak hiányában. 


Egész, előfőzött garnélák megsütve


A különbséget zongorázni lehet a kétféle alapanyag között. Az előfőzött garnélákat szerintem azért főzik elő, mert azok kicsik, ezért macerás meghámozni és nem is marad valami sok a rákokból, ha megfosztják a fejüktől és a lábacskáiktól. Ezért egyben hagyják őket, és lobogó vízben előfőzik. Minden bizonnyal csak és kizárólag tartósítás okán.
Lehet, hogy fejjel, lábakkal és a hosszú bajszokkal látványosabb az ízeltlábú, de ha tehetjük inkább a nyerset válasszuk!


Nyers ízeltlábúak pác- és hőkezelés után


A nyers garnélák kövérebbek, húsosabbak, hosszabbak.  Nincsenek előfőzve, ezért a pár perces pirítás  után is sokkal intenzívebb az ízük, mint az egészeknek. Nem mellékesen szürkéről, rózsaszínre változnak a hő hatására. Nem kell fejeket tépkedni és könnyen lejön a páncél, ellentétben az előfőzöttel, aminél egy kicsit ráragad. 


Ugyan a lábujjaim kicsit belógnak, de jól látszik milyen szép kövérkék a rákok

Fotók: Santos


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése