2013. január 22., kedd

Rendhagyó paller

Ezen táplálék eredete a nyolcvanas évek közepére vezet, amikor is a család amerikai barátja, Pálos Szuszu mexikói menüvel akart elkápráztatni bennünket. Valami tortilla-félét csinált, persze itteni alapanyagokból, így hungaro-mexicano palacsinta lett a végeredmény. Mivel így is nagyon bejött többször is csináltunk, az idő haladtával kicsit leegyszerűsödött a recipe. Íme.


A zöldséges-csirkés palacsinta. Palacsintatészta, átlagosnál sűrűbb. 
Csirkemell, kiklopfolva, apró darabokra vágva, sózva borsozva. Zöldségek szintén apró darabokban, legjobb alak a gyufa hosszú, 4 gyufa széles. Kb. Cukkini, fehér- és sárgarépa, kaliforniai paprika, zellergyökér, paradicsom, hagyma. Beborsozva. Sót csak sütés közben teszek rá, mert ha besózom előtte, kiengedi a levét a zöldség. Nagy hő, serpenyőbe pici étolaj, rá pár csirkecafat, míg színe nem lesz. Jöhetnek a zöldségek, először a keményebbek: répák, zeller, paprika, icipici só, aztán a cukkini, végül a paradicsom meg a hagyma. Maradjon roppanós. Ezután egy merőkanál palacsintatészta. Csak egyszer forgatom, egy-két darabka így is kiesik rendszerint. Két serpenyővel érdemes dolgozni, hogy a közönség ne haljon éhen, mire mind megsül. Ahogy kész tálalom is, különben nyúlós lesz a tészta.

Hozzá egyszerű sajtmártást adok. Két deci főzőtejszínbe agyon aprított fokhagyma, bors, fél tubus tömlős sajt - boci vagy camping - és kockára vágott trappista vagy más nem kemény sajt. Kis tűzön, folyamatosan kevergetve, míg el nem olvadnak a sajtok. Ennyi.

Csirke nélkül a vegáknál is arathatunk vele.
Fotó: miki357

     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése