Még sosem fogtam akkorákat, hogy filézni merjek, most végre kipróbálhattam. Nagyon kíváncsi voltam a módszerre, jól utánaolvastam, kérdeztem, nehogy elcsesszem a nagy halakat. Akit szintén nagyon érdekeltek a történtek, az Mijuka volt, a macska. A süllő bontásakor olyan izgalomba jött, hogy elkezdett remegni teljes testében - előtte sosem csinált ilyet.
Csukasteak és társai (fotó: Zsombor)
Íme a csuka. Teljes nevén: fokhagymás csukasteak, vajas cukkinivel, baconszalaggal kerített füstölt sajtos újburgonyával, mediterrán salátával. Tök egyszerű, a körettel többet kell baszkolódni. A majd tenyérnyi és háromcenti vastag csukadarabokat sóval, borssal meghintve pihentek egy kicsit, majd kevés olíván megsültek. Közben olajba préselt fokhagymát kaptak, ecsettel. Ennyi.
A krumpli falatkaként is szuper, nemcsak köretként. Sok salátával könnyű főétel is lehet. Mintha petrezselymes krumplit héjában csinálnék megfőzöm a krumplit - de semmiképp sem szét! - majd puceválás. A burgonya óvatosan kettévágandó, vékony füstölt sajt beletétetik, bacon köré, megtűz fogvájóval, majd kis pirítás, míg a szalonna színt nem kap, petrussal megszór.
Cukkini. Felét meghámozom, felét zölden hagyom - így látványosabb - belét kikaparom, és vékony csíkokra vágom. Lobogó, sós vízbe dobom egy percre, ha kicsit elhagyta magát kiveszem. Serpenyőbe vaj, kevés fokhagyma, zutty bele cukkini-giliszták pár percig.
Saláta ízlés szerint. (Nálam só, bors, balzsamecet, egyszerű-nagyszerű alapon.)
Nagy szemű zsemlemorzsához jó felaprított petrezselymet, zsályát, kevés fokhagymát és zsályát kevertem, plusz pár csepp citrom. Ebbe a zöldes morzsába hempergettem meg a sózott-borsozott filéket, jól meglapogattam, hogy minél több darabka ragadjon rájuk. Tepsiben, sütőpapíron 15-20 perc a sütőben. A morzsa miatt nem ragad le és nagyon finom. Mellé balzsamecetes saláta mixet adtam.
Van még egy kis csukám a hűtőben és találtam egy jó receptet is hozzá, a fő alanyon kívül szardella és szalonna szerepel még benne. Eléggé felpiszkálta a fantáziámat...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése